Kendine Zaman Ayırmak Neden Ebeveynliğin Önemli Bir Parçasıdır ve Bunun İçin Nasıl Zaman Kazanılır?




Savaş zamanlarında, hatların arkasındaki komuta yazıları genelde "Sıcak kahve, iyi yemek ve kuru giysiler" olurdu. Generaller bencil olduğu için mi? Veya orduda en üst sıralardan birini seçtikleri ya da hak ettikleri için mi?

Hayır, komutanın çöküşü ya da az moralli olması, birliklerin geri kalanına yansıyacak ve tüm  çaba tehlikeye atılacaktı. Kritik kararlar alan liderler ellerinden geleni yapmalıdır.

Şimdi bunu ebeveynlik açısından düşünün. Ebeveynler ailelerinin generalleridir. Özellikle çocuklar ile birlikte evde kalanlara gün ne zaman başlıyor? Günün her saatinde, yaşadığınız her kırılmadan sonra kendinizi nasıl hissedeceksiniz? Kahve sıcak ve kıyafetler kuru mu? Muhtemelen değil.

Eğer devam ederse, evdeki birliklerinizin nasıl üstesinden geleceğini düşünüyorsunuz? İyi değilseniz, eğer iyi değilseniz. Kendine zaman ayırmak bencillik değildir; Çocuklarınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Aileden ayrı bir mola vermek anne ve babalarda suçluluk duygusu ve kaygı yaratabilir. Ancak birkaç saat uzaklaşmak sizi yeniden canlandırabilir, böylece Legolarla oynamaya geri dönebilir, akşam yemeği hazırlayabilir ve diğer herkesle ilgilenebilirsiniz.

"Sıra dışı şartlar olmaksızın günlük temelleri korumak, bu topları havada tutmak gerçekten zorlu bir çaba ve annelerin eğlenebilmesi, dinlenebilmesi, rahatlaması ve ara vermesi için çok az zaman bırakıyor" diyor Medina Georgetown Üniversitesi Hastanesi Kadın Ruh Sağlığı Programı direktörü Aimee Danielson.

Çocuklarınız için her zaman her an hazır olmanız tükenmenize neden olabilir. Bu nedenle, tüm ebeveynlerin kendilerine gerçekten ve düzenli olarak zaman ayırmaya başlamaları önemlidir. Bunun yolu, ebeveynlerden birinin  işinden ayrılması ve çocuklarla birlikte olmak istemesi veya bir aile üyesinden bir gün boyunca idare etmesini istemesi olabilir. Belki bir bakıcı tutmaktır. Bir arkadaşım ve kocası, oğulları okuldayken golf oynamak için çalıştıkları yerden izin alıyorlardı. Ne yapmanız gerekiyorsa yapın, ama yapın.

Geçen yaz cesaret kırılması ve tükenme üzerine bir podcast dinledikten sonra bu fikri deneyimledim. Evde herkese yetişmeye çalışıyordum. 2 Yaşında dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu olan bir  meraklı ve 4 yaşında hayat dolu olan diğeriyle evde kalıyordum ve onlar yattıktan sonra yazıyordum. Kocam sıklıkla geceleri ve hafta sonları çalışır, ayrıca ek olarak ABD Ordusu'nda ayda bir hafta sonu ve yaz aylarında iki hafta talim yapıyordu.


Kocama, bir iş günümü ve tatil olan bir yarım günümü kendime ayıracağımı söyledim. İlk günümde yeni bir semt keşfetmek ve küçük bir alışveriş yapmak için kendime yeni bir CD alarak bir saat sürdüm.Gelecek ay, kuzenim ziyaret etti ve bir kaç kez dansa gittik. Dansa gitmek için çok yaşlı ve yorgun hissettim, ama bana dans pistinde kendimi bırakıp ne kadar keyif sürdüğümü hatırlattı. Bir ay, günümü atladım, çünkü kocam iş için bir aylığına şehir dışına çıktı - geriye dönük olarak, en çok ihtiyaç duyduğum o zamandı.


Aslında, Danielson, anne-babanın en çok kendilerine zaman ayırmak istedikleri zamanlarının genellikle kayma zamanları
(anne ya da babanın şehir dışında olması, ölümü, ya da boşanma gibi) olduğunu söylüyor. Bu, kadınların depresyon, endişe, uykusuzluk gibi psikolojik sağlık sorunlarının çıkmasına sebebiyet veriyor ya da risk altına sokuyor. Öyleyse bir gün ya da gece kendine zaman yaratılamamışsa Danielson, uyumaya, iyi yemeye ve hareket etmeye odaklanmasını öneriyor. "Çalışan tüm ailenin sorumlusu sizsiniz" diyor.

Dolayısıyla ebeveynler kendilerine bir gün ayırdıklarında ne yapmalı? Onarıcı olacağıını düşünmeye çalışın. Belki de önümüzdeki sezon için giyecek yeni giysiler bakılabilir. Belki iyi bir egzersiz yapabilir ve rahat ayakkabılarınızla eğlenceli bir kitap okuyabileceğiniz bir kafeye gidebilirsiniz. Ya da belki öğle yemeğininden sonra yakın arkadaşınızla bir spa gününü ayarlayabilirsiniz.


Fakat kesinlikle bahsettiğimiz bir günlük tatil günlük işleri yapma günü değil. Kışlık botları kaldırmak veya bodrumdaki sızıntı için bir tesisatçı aramak (her ne kadar koridorlara göz attığımda eve dönerken yiyeceklerimi aceleyle topladığımı fark etsem de) bekleyebilir.


Araştırmalar, tatil planlamanın, gerçek tatil kadar iyi hissettirdiğini gösteriyor. Gallup'un kıdemli bilim adamı ve "Umut Başlıyor" yazarı Shane Lopez, bunu "geleceği yaşamak" olarak nitelendiriyor. Yardım ve desteğin geldiğini bilmek, anne-babaları kukla şovları yapmak, atıştırmalar hazırlamak, boğuşmak ve her an kardeş kavgaları için enerjik ve hazır tutuyor.


Genevieve Shaw Brown, üç çocuk annesi ve New York'taki ABC News gazetecisinin muhabiri. Bir noktada, yeni kitabında ayrıntılarıyla anlattığı gibi, çocuklarını kendisinden daha iyi beslediğini fark etti: "Bildiğiniz En Mutlu Anneler: Neden İlk Olarak Çocukları Koymak Düşenmeniz Gereken Son Şeydir? 


"Bir gün kendim için zaman geçireceğim demekle kalmamalı" dedi. Çocuklarımız söz konusu olunca onları nasıl önemsiyorsak kendimiz söz konusu olduğunda da önemsemeliyiz. Çocuklarımız hakkında bir görevimizi atlamayız, çünkü önemlidirler. Kendinize ve kendi ihtiyaçlarınıza öncelik vermeniz de aynı derecede önemlidir. "

Bu yeni deneyim ile daha iyi hissetmek için yalnızca çocuk sahibi olmadan önce yaptığınız aktivitelerle değil; Aynı zamanda daha üst düzeyde yeniden gruplaşma ile ilgili aktivitelere odaklanabilirsiniz. Hayatınızı 30.000 metrelik yükseklikten inceleyin ve neler değişebilirdi düşünün.2016 yılı için bir arkadaşım ve ben yüklendiğimiz sorumlulukları düşünerek yeniden ele aldık; son vereceğimiz şeyleri ve kendimize eklemeyi düşündüğümüz şeyleri, çocuklarımızı ve çocuklarımızın yararına olacaklarını gördük. Tatil günlerim bu gibi şeyleri düşünme günlerim.

 
Kendime vakit ayırdığımda bencil davranıyormuş, çocuklarımı sevmiyormuşum gibi suçluluk hissine kapılırım. Ama gerçek şu ki, yıpranacağım. Onlarla oynamak için gereken enerjiyi kaybettim. Etrafta dolanıp hata aramaktan sıkıldım. Daha da kötüsü sadece çocukça davrandığı ve sadece yaşının getirdiği şeyleri yaptığıarı için sinirsel bir çöküntüye girmeye başlıyorum.  (Ama sana bakıyorum, kollarımdan ayrılmayacak olan güven içindeki çocuksun.)


"Annelere sorduğum soru şu: "Eğer çocuğunuza bakması için birini seçecek olsaydınız  dinlenmiş, mutlu, halinden hoşnut ve sağlıklı birini mi yoksa  stresli, yorgun ve bunalmış birini mi seçerdiniz?" dedi Danielson. "Bunu kendiniz için yapamazsanız, çocuklarınız için yapın."


Enerji ve Motivasyon Verecek 5 Fikir!● Hayır deyin. Sınırları belirlemeyi öğrenirseniz, ilk etapta daha az enerji kaybedersiniz. Aimee Danielson, "Size hizmet etmeyen şeylere hayır deyin" diyor. Örneğin, keyfinizi yerine getiren ve enerjinizi yenileyen şeylere evet deyin. Misal,okulda başka bir gönüllülüğe hayır deyin ancak sevdiğiniz bir arkadaşınızla güzel bir akşam yemeğine evet deyin.
● Danışmanlık almak. Danışmanlık almak için geç değil, ister uzun bir mevzu olsun ister küçük her an her konuda destek almaktan çekinmeyin! Belki de ebeveynliğinizde bir dönüm noktası olacak yeni bilgiler edinirsiniz.● Yeni bir hobi edinin. Örme veya yemek dersi alın. Belki hep taekwondo öğrenmek istediniz? Yeni bir şeyler denemeniz çocuklarınız için  harika bir örnek.● Bir hedef belirleyin. 10 mil'lik bir aracı sürmek gibi uzun vadeli bir hedefe sahip olmak, her hafta uygulama yapmak için zaman kazandırır. Kendinize verdiğiniz bu görevler sizi yeniler.● Evde yalnız zaman geçirin. Danielson, dışa dönük ve içe dönük insanların yenilenmiş hissetmek için farklı şeylere ihtiyaç duyduklarını belirtti. "İhtiyaç duydukları şeyin sadece biraz yalnız kalmak olduğunu  düşünen bazı kadınlar var" diyor Danielson ve ekliyor: "Evlerinde kendileriyle başbaşa olmaya ihtiyaçları var."● Eşinizle birbirinize vakit ayırın. Genevieve Shaw Brown ve kocası bir anda, iki gün boyunca kaçmaya çalışıyorlar. Ve yapamazlarsa, en azından bir iş gününün ortasında öğle yemeği için birbirlerine vakit ayırıyorlar. "Birbirimize odaklanabiliyoruz... Ve duran bir yemek var :) "diyor. Ebeveynler arası kopmalar genellikle göz ardı edilir, değeri sıklıkla hafife alınır. Ama çocuklarınızın sevginize ihtiyacı var, ve sizin buna ihtiyacınız var.






Washingtonpost.com'dan çeviridir. 
Çizim: Dola Sun

Yorumlar