Karda Uyumak mı?



İskandinav ülkelerinde ebeveynlerin bebeklerini çok soğuk havalarda bile açık havada uyuttuğunu duymuş muydunuz? 

Temiz ve soğuk havaya maruz bırakmanın bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye, uyku kalitelerini ve dirençlerini artırmaya sağladığı fayda sebebiyle sıklıkla uyguladıkları bir yöntem. Bu gelenek İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda gibi ülkelerde yaygın.


Özellikle kafe ve restoran gibi yerlere girerken bebek arabalarını dışarda bırakarak kalabalığın oluşturabileceği mikroplardan da kaçınmış oluyorlar.

Tabi ki elverişsiz hava koşullarından yeterince korunmasını sağlamak için güvenlik kurallarına uyduğunu belirtmemiz gerekir. Örneğin uygun tulum ve korunaklı bebek arabası seçimi gibi...





"Sakinleştirici etki..."
İskandinav ülkelerine ait gibi görünse de artık bu gelenekten bir çok ülke de faydalanılıyor. Örneğin İngiltere'deki Tops Lymington Anaokulunda çocuklara öğle uykuları açık havada yaptırılıyor.

Bu programa geçtiklerinden beri velilerden olumlu geri dönüş aldıklarını belirten okul görevlileri serin ve temiz hava sayesinde daha fazla oksijen soluyarak daha dinç uyanmalarını sağladığı için bu yöntemi sıkça uyguladıklarını anlatıyor. 

Ebeveyn yorumlarından biri şöyle: "Çocuğum anaokulunda dışarıda uyuduğundan beri büyük bir fark fark ettim. Daha uzun süre uyudu, bu da onu günün geri kalanında dinçleştirdi ve akşam rutinini geliştirdi. Bu, sıcak havalarda daha az sinirlendiği için birlikte daha kaliteli zaman geçireceğimiz anlamına geliyor.

Öğretmenler de birebir tanıklık ettikleri bu faydayı şu şekilde açıklıyor: "Açık havada kestiren çocuklar doğaya daha fazla maruz kalıyorlar ve uykuya dalarken sallanan dallara veya gökyüzüne bakıyorlar, bu da onlar üzerinde sakinleştirici bir etki yaratıyor. "

Sonuç olarak doğayla iç içe olmak başlı başına bir fayda. Uzmanlar sıcak ya da soğuk her türlü hava koşulunda bebeğin açık havada uyumasının faydalı olduğunu dile getirseler de yaşanılan bölgedeki hava kalitesi (örneğin duman) zayıfsa, bu tür uykuları tavsiye etmediklerini, havanın kalitesine göre değerlendirme yapılması gerektiğinin altını çiziyorlar.


Kaynaklar

Guardian Childcare & Education: Kids Time McKinnon Experiment with Outdoor Naps

Handimania : Scandinavian Mothers Let Their Children Sleep Outside, Even at Freezing Temperatures. Smart Toughening up Brings Nothing but Benefits

Tops Day Nurseries: Tops Lymington’s summer siestas


Yorumlar